Het praktijkexamen (landelijk examen)


U dient minimaal 80 dagen stage te lopen alvorens u het examen kunt aanvragen. Het praktijkexamen wordt twee keer per jaar afgenomen. Op het aanmeldingsformulier kunt u aangeven welke honden u mee brengt.

De voorwaarden waar een mee te brengen, hond aan moet voldoen zijn:
Voor de hond
- Moet gezond zijn;
- Mag niet loops zijn;
- Moet voldoende vacht hebben om te kunnen trimmen;
- Moet geen lastige hond in gedrag zijn.


Voor de vacht.
- Mag geen klitten bevatten;
- Moet droog en schoon zijn;
- Geen vlooien of parasieten hebben;
- Lang genoeg dat je hem wel kan trimmen. Minimaal 8 centimeter.


U doet examen op drie onderdelen, je zult van deze honden 1/4 van het lichaam trimmen:

Knipvacht: Denk hierbij aan een poedel of een hond met een soortgelijke vacht.
Deze hond dient schoongewassen, klittenvrij aangeleverd te worden. Deze vacht wordt bewerkt met de tondeuse en de schaar. Onder de voetjes en onder de buik mag van te voren al geknipt/schoren worden, de rug mag al voorgewerkt zijn. 

Plukvacht: Plukvacht: Denk hierbij aan een terriër, ruwharige teckel, schnauzer of een hond met een soortgelijke vacht. Deze wordt geplukt met vingercondooms en dient correct volgens ras in model gezet te worden. NIET van te voren wassen, de vacht moet plukrijp zijn.


Effileervacht: (Uitdunnen en inkorten) Denk hierbij aan een Maltezer leeuwtje, Spaniël of een hond met soortgelijke vacht. Deze honden worden voornamelijk met de effileerschaar bewerkt. Onder de voetjes mag al geknipt worden.

U dient alle onderdelen op dezelfde dag te doen, de meegenomen honden dient u zelf thuis of op stageadres af te werken.
Indien u twijfelt of u de juiste hond heeft, neemt u dan gerust contact met ons op via hondentrimopleiding.nl. Wanneer u een verkeerde hond mee brengt wordt u uitgesloten van het praktijkexamen op dat onderdeel. 
Indien u één of twee praktijkonderdelen onvoldoende heeft afgelegd kunt u een herexamen aanvragen en deze op een latere datum nog eens apart afleggen. U dient wel opnieuw hiervoor uw aanvraagformulier in te sturen en 10 dagen extra praktijk te lopen per gezakt onderdeel. Voor het te behalen diploma dient u alle onderdelen met een voldoende te hebben afgesloten.

Het proefexamen

Om een goede voorbereiding te krijgen op je praktijkexamen, organiseren wij enkele maanden voor het praktijkexamen het proefexamen. Tijdens het proefexamen kun je de hond meenemen die je ook meeneemt naar je praktijkexamen en geven wij tips, trucs en feedback zodat je helemaal klaargestoomd bent voor je examen. De hond moet aan dezelfde eisen voldoen als het praktijkexamen, dus lees deze eisen goed door. Je zal tijdens het proefexamen 1 poot trimmen.

Het proefexamen bieden wij gratis aan voor onze cursisten. Je mag ook al je proefexamen doen als je je theorie nog niet gedaan hebt.

Dus wil jij weten wat er allemaal mis kan gaan en wil je helemaal voorbereid je praktijkexamen in gaan? Dan kun je je hiervoor aanmelden via het aanmeldformulier.

 

Het theorie-examen
Het theorie-examen bevat bestaat uit twee onderdelen
60 meerkeuzevragen over de leerstof uit het studie boek.Voor dit onderdeel mag u maximaal 13 fouten maken.
30 foto's van hondenrassen.waarbij u het juiste hond moet invullen. Voor dit onderdeel mag u maximaal 8 fouten maken.


Het is mogelijk om het theorie-examen mondeling te doen bij speciale omstandigheden, neem hiervoor contact met ons op voor de mogelijkheden.